Centrul de Chirurgie Experimentală a fost legătura cheie pentru translarea rezultatelor studiilor pe animale in vivo, astfel încât acestea să poată fi aplicat la om în viitor.
Institutul are un centru de chirurgie experimentat bine echipat, incluzând o biobază, două săli de operație – sala de operatii clasice și o platformă chirurgicală laparoscopică și un echipament de manevrare microchirurgicală. Aici se desfășoară atât proiecte de cercetare, cât și cursuri de formare pentru studenți, rezidenți, specialiști și medici primari în diverse specialitati chirurgicale.
Laborator chirurgical complet echipat, incluzând 3 turnuri laparoscopice cu ENDOCAM Logic HD (Wolf) cu sisteme instrumentale laparoscopice, 6 aparate de anestezie pentru uz veterinar, sisteme perfuzabile circulare extracorporeale (Bio-Console® 560 – Sistem de perfuzie Arcos), Sistem de endoscopie gastrointestinală HD, Sistem de endoscopie (PENTAX HD + HiLine), Generator electrochirurgical cu module de coagulare cu plasmă de argon și module chirurgicale cu jet de apă, aparat de coagulare cu plasmă de argon, Defibrilator Schiller (Defigard 5000), ecograf Hitachi Preirus.
Membrii echipei noastre chirurgicale au o vasta experiență chirurgicala și au stapanesc o gamă variată de tehnici de chirurgie generală.
Printre obiectivele / serviciile de cercetare oferite în prezent, precum și serviciile de cercetare existente, care vor fi îmbunătățite prin implementarea acestui proiect, menționăm:
– intervenții chirurgicale transcutanate la animalul viu (modelul suin), urmărind supraviețuirea de la distanță a animalelor prin compararea răspunsului imun postoperator cu rezultatele obținute prin chirurgia laparoscopică
– formarea unei echipe complexe (chirurg, gastroenterolog) capabilă să rezolve cazuri care necesită atât endoscopie intervențională cât și intervenție chirurgicală laparoscopică avansată poate fi un obiectiv suplimentar.
– dezvoltarea unui produs de inginerie tisulară (matrice 3D de tip sandwich) pentru tratamentul fistulei intestinale digestive. Se urmărește testarea pe modelul animal a unei combinații formate dintr-o matrice biologică și celule stem mezenchimale (CSM) din măduva osoasă, ca urmare a regenerării in vivo a peretelui digestiv. Folosim porci decelularizați, acoperiți cu agaroză burete de colagen combinată cu CSM, cu scopul de a obține un plasture 3D cu următoarele proprietăți: biocompatibil, biodegradabil, porozitate adecvată, integritate structurală.