Acasă » Laboratoare » E0. Chirurgie

 

Evaluarea tehnicilor chirurgicale noi – Chirurgie clasică, minim invazivă, transplant și aplicabilitatea acestora în medicina umană – Realizarea de tehnici chirurgicale de bază pentru rezidenții tuturor specialităților chirurgicale;

Organizarea cel puțin 6 cursuri de tehnici chirurgicale minim invazive în fiecare an (tehnici de bază și avansate) – medici, specialiști, medici rezidenți;

Demonstrații in-vivo pe modele animale pentru noi instrumente chirurgicale și tehnici aparținând companiilor care doresc să comercializeze astfel de echipamente;

Laborator chirurgical complet echipat, incluzând 3 turnuri laparoscopice cu ENDOCAM Logic HD (Wolf) cu sisteme de instrumente laparoscopice, 6 aparate de anestezie pentru uz veterinar, sisteme perfuzabile circulare extracorporeale (Bio-Console®560 – Sistem de perfuzie Arcos), Sistem de endoscopie gastrointestinală de înaltă fidelitate (Sistem de endoscopie PENTAX HD + HiLine), Generator electrochirurgical cu module de coagulare cu plasmă de argon și module chirurgicale cu jet de apă, aparat de coagulare cu plasmă de argon, Defibrilator Schiller (Defigard 5000), ecograf Hitachi Preirus.

 

Centrul de Chirurgie Experimentală a fost legătura cheie pentru translarea rezultatelor studiilor pe animale in vivo, astfel încât acestea să poată fi aplicat la om în viitor.

Institutul are un centru de chirurgie experimentat bine echipat, incluzând o biobază, două săli de operație –  sala de operatii clasice și o platformă chirurgicală laparoscopică și un echipament de manevrare microchirurgicală. Aici se desfășoară atât proiecte de cercetare, cât și cursuri de formare pentru studenți, rezidenți, specialiști și medici primari în diverse specialitati chirurgicale.

Laborator chirurgical complet echipat, incluzând 3 turnuri laparoscopice cu ENDOCAM Logic HD (Wolf) cu sisteme instrumentale laparoscopice, 6 aparate de anestezie pentru uz veterinar, sisteme perfuzabile circulare extracorporeale (Bio-Console® 560 – Sistem de perfuzie Arcos), Sistem de endoscopie gastrointestinală HD, Sistem de endoscopie (PENTAX HD + HiLine), Generator electrochirurgical cu module de coagulare cu plasmă de argon și module chirurgicale cu jet de apă, aparat de coagulare cu plasmă de argon, Defibrilator Schiller (Defigard 5000), ecograf Hitachi Preirus.

Membrii echipei noastre chirurgicale au o vasta experiență chirurgicala  și au stapanesc o gamă variată de tehnici de chirurgie generală.

Printre obiectivele / serviciile de cercetare oferite în prezent, precum și serviciile de cercetare existente, care vor fi îmbunătățite prin implementarea acestui proiect, menționăm:

– intervenții chirurgicale transcutanate la animalul viu (modelul suin), urmărind supraviețuirea de la distanță a animalelor prin compararea răspunsului imun postoperator cu rezultatele obținute prin chirurgia laparoscopică

– formarea unei echipe complexe (chirurg, gastroenterolog) capabilă să rezolve cazuri care necesită atât endoscopie intervențională cât și intervenție chirurgicală laparoscopică avansată poate fi un obiectiv suplimentar.

– dezvoltarea unui produs de inginerie tisulară (matrice 3D de tip sandwich) pentru tratamentul fistulei intestinale digestive. Se urmărește testarea pe modelul animal a unei combinații formate dintr-o matrice biologică și celule stem mezenchimale (CSM) din măduva osoasă, ca urmare a regenerării in vivo a peretelui digestiv. Folosim porci decelularizați, acoperiți cu agaroză burete de colagen combinată cu CSM, cu scopul de a obține un plasture 3D cu următoarele proprietăți: biocompatibil, biodegradabil, porozitate adecvată, integritate structurală.

Scoala de Chirurgie Hepato Bilio Pancreatica

Rolul atelierelor chirurgicale este de a îmbunătăți procedurile chirurgicale în ceea ce privește durata, calitatea și rezultatul postoperator.

Până acum, am organizat mai mult de 20 de ateliere în ramura de chirurgie HBP, care includ:

  • Workshopuri de rezectii hepatice
  • Workshopuri de ecografie hepatica intraoperatorie
  • Workshopuri de laparoscopie si simulare in laparoscopie
  • Workshopuri de BSS – Basic Surgical Skills
  • Workshopuri de ablatii tumorale percutane

CERCETARE INOVATOARE
DE NIVEL EUROPEAN

CENTRU DE EXCELENTA IN MEDICINA
TRANSLATIONALA

Obiectivul strategic este acela de a crea nuclee de cercetare cu facilitati tehnologice avansate, sub forma unor platforme de cercetare, prin asocierea laboratoarelor de cercetare preclinica si a centrelor de cercetare clinica din cadrul Institutului Clinic Fundeni intr-o entitate unica.

Structura nou creata ofera sprijin logistic pentru cercetarea biomedicala, prin coordonarea de studii, de managementul calitatii, de monitorizare a datelelor, diseminarea bunelor practici clinice, de gestionare a bazelor de date si analiza datelor. Infrastructura este dedicata de asemenea, pentru producerea de vectori pentru terapia genica si celulara, precum si pentru obtinerea de noi agenti cu potential terapeutic in afectiunilie digestive.

ABONARE LA
NEWSLETTERUL CEMT

Abonati-va newsletterul CEMT pentru a primi informatii periodice.
Campurile cu * sunt obligatorii.