Acasă » Laboratoare » E1b. Gastroenterologie
–Prof. Dr. Cristian Gheorghe
–Prof. Dr. Liana Gheorghe
–Conf. dr. Gabriel Becheanu
–Sef Lucrari Dr. Iacob Speranta
–Sef Lucrari Dr. Iacob Razvan
–CPIII Dr. Vadan Roxana
–Cerc. Dr. Mona Dumbrava
–Cerc. Dr. Ion Bancila
–Cerc. Dr Bogdan Cotruta
–Cerc. Dr. Iuliana Pirvulescu
•Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie IC Fundeni este unul dintre cele mai mari centre de asistență medicală terțiară de gastroenterologie din Romania, fiind un important centru de formare și instruire pentru medicii gastroenterologi. Centrul are o larga adresabilitate ca Centru de referinta, asigurandu-se anual asistenta medicala specializata pentru mai mult de 3000de pacienti cu afecțiuni neoplazice de origine digestivă, si practicandu-sepeste 20000 de proceduri de endoscopie digestiva diagnostica si terapeutica. Centrul este implicat in evaluarea pretransplant a pacienților cu afecțiuni hepatice în stadiu terminal, cu stabilire a indicației de transplant hepatic și inmanagementul listei de așteptare pentru transplant hepatic.
•Pornind de la baza clinică de excelenta, activitatea de cercetare a Centrului de Gastroenterologie și Hepatologie din ultimii ani este remarcabilă și a stabilit colaborări cu instituții de prestigiu din țară și din străinătate, materializate în proiecte de cercetare realizate în parteneriat: UMF „Carol Davila” București, UMF Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica București, INCD „Victor Babeș”, INML „Mina Minovici”, Centrul Internațional de Biodinamică, Medical School Hannover, Germania, UniKlinikum Essen, UniKlinikumMuenster, Germania, CHRU Lille, Hopital “Edouard Herriot” Lyon, Franta.
•Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie IC Fundeni a fost recunoscut dreptCentru de Excelenta in Cercetarea Stiintifica de UEFISCDI in anul 2003
–Screeningul afecțiunilor premaligne și maligne ale tubului digestiv
•Proiect COLOCANS
–Registrul computerizat COLOCANS  a facilitat evidenţacomputerizată prospectivă a pacienţilor cu risc  pentru dezvoltarea cancerului colorectal şi la care se impun screeningul şi supravegherea
•Proiect DIAPROGENDO, Proiect ENDONERD
–Incepand din anul 2006 leziunile premaligne și cancereleprecoce digestive pot fi diagnosticate în Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie prin endoscopie cu magnificație și NBI și endomicroscopie LASER confocală, tehnici implementate în colaborare cu UMF “Carol Davila”, Universitatea Politehnica București și Centrul Internațional de Biodinamică
–Epidemiologia si Patologia Bolilor InflamatoriiIntestinale Cronice
•Proiect IBDPROSPECT
–Proiectul a facilitat constituirea primului Registru de Boli Inflamatorii Intestinale Cronice din România, IBDPROSPECT, care în prezent este implementat în mai multe Centre Universitare din țară și din Republica Moldova și regrupează peste 2600 cazuri. Proiectul a realizat de asemenea prima bancă serologică și tisulară cu probe prelevate de la pacienții diagnosticați cu boli inflamatorii intestinale cronice de la noi din țară, constituind bazele primelor studii genetice în IBD din Romania, realizate în parteneriat cu INML „Mina Minovici” și UMF Cluj-Napoca.
•Proiect EPIROM
–Primul studiu epidemiologic populațional efectuat la noi în țară pentru aria demografică Bucureși-Ilfov.
–Cercetare clinica si fundamentala in domeniul Hepatologiei
•Proiect HEPASIST
–A constituit un studiu pilot de monitorizare și gestionare computerizată a listei de așteptare pentru transplant hepatic, care a permis urmărirea în dinamică a pacienților incluși pe lista de așteptare pentru transplant hepatic cu sortarea în timp real a priorităților de transplant în funcție de severitatea afecțiunii.
•Proiect BAROFAT
–Proiectul a evaluat pacienții cu obezitate morbidă supuși chirurgiei bariatrice, din punct de vedere al evoluției modificărilorantropometrice, imagistice, biomarkerilor noninvazivi, testelor biochimice hepatice,  a markerilor imunologici și endocrini, a profilului proinflamator serologic si imunohistochimic hepatic,inițial și la 6 luni postoperator. S-a urmărit decelarea de factori predictivi ai răspunsului postoperator. S-a analizat corelația dintre acești parametrii în vederea dezvoltării unor noi metode noninvazive predictive pentru boala hepatică avansată (steatohepatita, fibroza, ciroza), pentru aprecierea răspunsului postoperator.
•Proiect GENOWIL
–Proiectul a urmărit genotiparea și stabilirea corelațiilor cu fenotipul la pacienții cu boala Wilson, pentru prima dată în România. Proiectul a furnizat primele date disponibile la noi în țară despre frecvența alelică a mutației punctiforme H1069Q și despre semnificația ei clinică. S-a stabilit o colaborare cu UniKlinikumMuenster care sustine in prezent studii genetice de secventiere a intregii gene ATP7B cu stabilirea profilului mutational al pacientilor din Romania care va conduce in viitor la imbunatatireaposibilitatilor de diagnostic
•Proiect PNCDI2 125/2011
–Proiectul a studiat sistematic expresia markerilor genetici specifici celulelor stem/progenitoare hepatice, precum KRT19, EPCAM, CD133, CD90, CD44, SOX9, TERT, LGR5, LGR6, OCT4, SOX2, NANOG etc. la pacienții diagnosticați cu hepatocarcinom, tratați cu viză curativă. S-a cercetat utilitatea prognostică a acestor markeri în ceea ce privește predicția recidivei tumorale după un tratament cu viză curativă, cu scopul dezvoltării unor instrumente de predicție precoce a recidivei tumorale, a căror utilizare aduce perspectiva cresterii supraviețuirii pacienților.
–screeningul afecțiunilor premaligne și maligne ale tubului digestiv, utilizând tehnici noi endoscopice: endoscopia cu magnificație, NBI, iSCAN, Biopsie optică, endomicroscopia LASER confocală.
–monitorizarea pacienților cu boli inflamatorii intestinale cronice, completarea prospectiva a registrului IBDPROSPECT; proiectul populațional EPIROM
–Utilizarea ultrasonografiei de tub digestiv pentru evaluareapacientilor cu boli inflamatorii intestinale cronice
–studiul factorilor de mediu in bolile inflamatorii intestinale (chestionare epidemiologice)
–investigarea complexă și supravegherea pacienților cu sindroame de polipoză intestinală familială și cancere familiale colorectale non-polipozice.
–Manometria esofagiana cu rezolutie inalta in tulburarile de motilitate esofagiana
–screeningul hepatocarcinomului la pacienții cu ciroză hepatică,noi markeri serologici si genetici cu utilitate diagnostica siprognostica
–investigarea complexă și monitorizarea pacienților cu steatohepatită non-alcoolică și boli hepatice metabolice (hemocromatoza, boala Wilson) cu integrarea în algoritmul de diagnostic a noilor metode de diagnostic molecular și genetic.
–studiul factorilor moleculari implicati in aparitia steatohepatitei non-alcoolice posttransplant
–studiul aprofundat al anticorpilor anti-HLA donori specifici in aparitia diverselor complicatii pe termen lung post-transplant hepatic
–rolul secventierii de noua generatie in screeningul mutatiilor genetice din Boala Wilson
–corelatia diabet zaharat tip II – cancer de pancreas
– investigarea utilitatii tehnicilor de secventiere de noua generatie si biopsie lichida pentru medicina personalizata in cancerul pancreatic
–boala celiaca: genotipare, studiu serologic complex si corelatii cu aspectul anatomopatologic
•Faciliteaza formarea medicala a medicilor rezidenti si specialisti in domeniul endoscopieidigestive. Simulatorul de endoscopie Simbionix permite depriderea tehnicilor de endoscopiedigestiva in cadrul modulelor dedicate de Formare Medicala desfasurate in cadrul Centrului
•Faciliteaza formarea medicala a medicilor rezidenti si specialisti in domeniul endoscopiei digestive in cadrulworkshpurilor “hands-on”, desfasurarea de studii de endoscopie experimentala. Este dotata cu un Laboratorde Anatomie Patologica pentru prelucrarea “on-site” a probelor histologice si formarea medicilor siasistentilor de anatomie patologica pentru patologia digestiva.
•Faciliteaza formarea medicala a medicilor rezidenti si specialisti in domeniul tehnicilor de evaluare non-invazivaprecum ultrasonografia abdominala, elastografia in timp real, elastografia “share-wave”, evaluarea graduluide fibroza hepatica prin elastografie tranzitorie (Fibroscan) inclusiv a cazurilor cu examinari dificile datoritaobezitatii.
•Sunt coordonate proiectele nationale POCU de formaremedicala in domeniul hepatologiei:
–Proiect HEPATER:  “Program de formare a personalului medical din Romania in managementul pacientilor infectati cronic cu virusuri hepatitice B si C”
–Proiect LIVE(Ro)1: “Formarea personalului medical din Romania pentru screeningul populationalal infectiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D”
•Activitatea de Formare medicala in domeniul gastroenterologiei sihepatologiei
–Module de formare in domeniul endoscopieidigestive diagnostice si terapeutice
–Workshopuri “hands-on” de formare in domeniul endoscopiei terapeutice
–Formare Medicala in domeniul Hepatologiei
• Proiect HEPATER

Proiect Live-Ro1

CERCETARE INOVATOARE
DE NIVEL EUROPEAN

CENTRU DE EXCELENTA IN MEDICINA
TRANSLATIONALA

Obiectivul strategic este acela de a crea nuclee de cercetare cu facilitati tehnologice avansate, sub forma unor platforme de cercetare, prin asocierea laboratoarelor de cercetare preclinica si a centrelor de cercetare clinica din cadrul Institutului Clinic Fundeni intr-o entitate unica.

Structura nou creata ofera sprijin logistic pentru cercetarea biomedicala, prin coordonarea de studii, de managementul calitatii, de monitorizare a datelelor, diseminarea bunelor practici clinice, de gestionare a bazelor de date si analiza datelor. Infrastructura este dedicata de asemenea, pentru producerea de vectori pentru terapia genica si celulara, precum si pentru obtinerea de noi agenti cu potential terapeutic in afectiunilie digestive.

ABONARE LA
NEWSLETTERUL CEMT

Abonati-va newsletterul CEMT pentru a primi informatii periodice.
Campurile cu * sunt obligatorii.