Acasă » Laboratoare » E2. Biologie Moleculară

Acest laborator este dedicat procedurilor de procesare a probelor biologice (sange periferic, tesut).

Dotarea laboratorului: centrifuga  Heraeus Megafuge 8, centrifuga Small Benchtop cu accesorii, congelator ES 1 series, thermoblock, centrifuga minispin.

Materialul biologic este colectat dupa obtinerea consimtamantului liber exprimat, cu respectarea standardelor etice internaționale și a legislației specifice pentru Uniunea Europeană (Declarația Universală a Drepturilor Omului -1948, Convenția Consiliului Europei cu privire la drepturile omului și biomedicină, Declarația de la Helsinki cu privire la aplicarea principiilor etice în cercetarea medicală care implică subiecți umani – 1964, Prevederea Parlamentului și a Consilului Europei cu privire la manipularea și libera circulație a datelor personale).

Un aspect important in cercetarea medicala este reprezentat de colectarea probelor si crioprezervarea acestora, in conditii optime, cu scopul analizelor ulterioare din cadrul proiectelor de cercetare. In biobanca noastra avem probe biologice de la mai mult de 2000 de pacienti cu diferite tipuri de cancer: cancer de ficat, de pancreas, gastric, de colon, rectal, rectosigmoid. Probele biologice colectate si crioprezervate sunt reprezentate de: tesut tumoral si non-tumoral, plasma, ser, buffy coat.

Baza de date anonimizata asociata cu banca de tesut include informatii relevante referitoare la istoricul medical, date clinice, biologice si patologice, precum si evolutia post-operatorie pentru fecare pacient inclus.

Extractia acizilor nucleici (ARN total si ADN genomic) este una dintre cele mai importante etape in biologia moleculara, fiind utilizata frecvent in multe domenii ale stiintelor biomedicale, intrucat aceasta procedura marcheaza un punct de plecare in multe experimente stiintifice.

Acest laborator ofera oportunitatea de a izola si de a analiza ADN genomic si ARN total, intrucat este dotat cu echipamentele necesare: Maxwell 16 System-benchtop, centrifuga cu racire, balanta analitica, thermoblock, centrifuga minispin, spectrofotometru si echipament pentru electroforeza. In laboratorul nostru avem protocoale optimizate pentru izolarea acizilor nucleici din probe de tesut tumoral si non-tumoral, plasma, ser, buffy coat, exozomi derivati din plasma si linii celulare.

Dotarea laboratorului: Agilent Microarray Scanner, Applied Biosystems 7300 Real Time PCR System,  Agilent 2100 Bioanalyzer,  2200 TapeStation Systems. In cadrul acestui laborator se pot realiza o varietate de aplicatii genomice, precum detectarea  expresiei genice in cancer si in boli genetice.

Microarray este un instrument important in analiza profilelor de expresie genica.

Sistemul Real-Time PCR ofera flexibilitatea acoperirii unei game largi de nevoi in cercetare, de la studiile de baza de cercetare si diagnostic, pana la teste genetice.

Laboratorul nostru include echipament pentru secventierea Sanger (Secventiator de ADN Sanger-sistem de electroforeza capilara pentru acizi nucleici) care permite identificarea SNP implicate in diferite patologii, precum si echipamente high-throughput pentru secventiere de noua generatie, care genereaza date de inalta precizie.

Sistemul Ion Torrent PGM™ este o platforma  de secventiere care ofera prepararea librariei si analiza datelor intr-un sistem complet. Cu acest sistem, putem realiza o varietate de aplicatii de secventire tintita a genelor, precum detectarea modificarilor in cancer si in boli genetice.

In plus, platforma NextSeq 500 ne ofera posibilitatea de a secventia intregul genom, intregul exom si intregul transcriptom.

In acest laborator se realizeaza analiza moleculelor proteice prin citometrie in flux si secventiere de proteine.

Analiza moleculelor proteice poate arata caracterisiticile profilelor fenotipice pentru diferite tipuri celulare.

Tehnica de citometrie in flux permite investigarea proteinelor intracelulare in mai multe populatii celulare simultan.

Platforma BD FACSCalibur™ ofera o abordare unica prin citometrie in flux si permite analiza si sortarea celulara in sisteme innovative single bench-top.

Secventierea proteinelor este o metoda prin care se determina structura primara.

Aminoacizii pot fi folositi in analiza bioinformatica pentru a prezice conformatia structural 3D a proteinei.

CERCETARE INOVATOARE
DE NIVEL EUROPEAN

CENTRU DE EXCELENTA IN MEDICINA
TRANSLATIONALA

Obiectivul strategic este acela de a crea nuclee de cercetare cu facilitati tehnologice avansate, sub forma unor platforme de cercetare, prin asocierea laboratoarelor de cercetare preclinica si a centrelor de cercetare clinica din cadrul Institutului Clinic Fundeni intr-o entitate unica.

Structura nou creata ofera sprijin logistic pentru cercetarea biomedicala, prin coordonarea de studii, de managementul calitatii, de monitorizare a datelelor, diseminarea bunelor practici clinice, de gestionare a bazelor de date si analiza datelor. Infrastructura este dedicata de asemenea, pentru producerea de vectori pentru terapia genica si celulara, precum si pentru obtinerea de noi agenti cu potential terapeutic in afectiunilie digestive.

ABONARE LA
NEWSLETTERUL CEMT

Abonati-va newsletterul CEMT pentru a primi informatii periodice.
Campurile cu * sunt obligatorii.