Acasă » Laboratoare » E1a. Culturi celulare

Laboratorul BSL 2.1 este dedicat procedurilor de izolare si cultivare celule primare, expansiune populatie celulara culturi celule primare si generare de banci de celule primare pentru cercetari in vitro, cultivare linii celulare.

Laboratorul BSL 2.2 este dedicat procedurilor de lucru care implica modificarea genetica a celulelor (transductii virale, transfectii plasmidice), Generarea de modele celulare de studiu in vitro utilizand noi tehnici de editare genomica.

Nivel de biosecuritate: BSL2+

Laborator BSL2.3 este dedicat activitatilor care vizeaza generarea de vectori plasmidici utilizand culturi bacteriene

Laborator BSL2.3 este destinat generarii de vectori plasmidici pentru expresia ectopica a genelor studiate: in cadrul lui se efectuaaza amplificarea prin PCR a genelor de interes, utilizand diferite template-uri cADN, digestie enzimatica de template ADN utilizand enzime de restrictie specifice, electroforeza in gel de agaroza a acizilor nucleici si achizitie de imagini, clonarea secventelor genetice cu generarea de plasmide specifice si  transformarea bacteriilor competente pentru productie plasmidica, culturi de bacterii pe placi Petri si in mediu de cultura lichid, utilizand incubator static si cu shaker, pentru producerea plasmidelor de expresie a transgenelor studiate, izolarea plasmidelor din culturile bacteriene.

Camera analiza/procesare imagine este incinta in care se achizitioneaza/proceseaza imaginile culturilor celulare rezultate in urma activitatilor de cercetare.

Camera de stocare pe termen lung a materialului biologic: stocheaza in conditii adecvate de temperatura (de. ex. -80C), in recipiente dedicate inchise ermetic, culturile celulare si liniile celulare modificate genetic si, separat, vectorii plasmidici sau virali rezultati in cadrul activitatii de cercetare.

Camera procesare deseuri: este incinta in care se colecteaza deseurile rezultate in cadrul activitatii de cercetare si sunt autoclavate inainte de a fi indepartate din incinta Laboratorului.

Birou de lucru pentru documentare si pregatire materiale de cercetare: 3 statii de lucru pentru cercetatorii care activeaza in cadrul Laboratorului

Software dedicat editarii secventelor genomice Vector NTI Advance

Research Projects currently implemented in the Laboratory:
  • DIACURE: The project is aimed at transdifferentiationof hepatic cells to beta pancreatic cells, by ectopic expression of specific transcription factors. The project opens new perspectives for autologous cell therapy in diabetes mellitus.
  • APOHEPI: The main objective of the research project is to study the effects of immunosuppressive therapy used in clinical practice of liver transplantation on apoptosis of hepatocytes and stellate cells, in relationship with specific gene polymorphisms.
  • PANCNGS: In vitro studies of pancreatic carcinogenesis using transgenic cell lines expressing key genetic mediators of the carcinogenic process.
  • THERRES: In vitro studies of gastric carcinogenesis using transgenic cell lines obtained by CRISPR CAS9 technology

CERCETARE INOVATOARE
DE NIVEL EUROPEAN

CENTRU DE EXCELENTA IN MEDICINA
TRANSLATIONALA

Obiectivul strategic este acela de a crea nuclee de cercetare cu facilitati tehnologice avansate, sub forma unor platforme de cercetare, prin asocierea laboratoarelor de cercetare preclinica si a centrelor de cercetare clinica din cadrul Institutului Clinic Fundeni intr-o entitate unica.

Structura nou creata ofera sprijin logistic pentru cercetarea biomedicala, prin coordonarea de studii, de managementul calitatii, de monitorizare a datelelor, diseminarea bunelor practici clinice, de gestionare a bazelor de date si analiza datelor. Infrastructura este dedicata de asemenea, pentru producerea de vectori pentru terapia genica si celulara, precum si pentru obtinerea de noi agenti cu potential terapeutic in afectiunilie digestive.

ABONARE LA
NEWSLETTERUL CEMT

Abonati-va newsletterul CEMT pentru a primi informatii periodice.
Campurile cu * sunt obligatorii.